Skip to main content

انواع مختلف برس سیمی به لحاظ  شکل و بافت

برس های سیمی در اشکال،  بافت  واندازه های مختلفی تولید می شوند که هرکدام برای کاربردهای خاصی مناسب هستند. در این راهنما به بررسی تفصیلی انواع برس سیمی از نظر شکل ظاهری، نوع بافت و کاربردهای هرکدام می‌پردازیم.

ابتدایی ترین آن برسهای دستی هستند که دارای دسته ای از چوب یا پلاستیک بوده و برای استفاده در دست اپراتور ساخته شده اند . اصولا در این نوشتار، انواعی از برسهای سیمی که روی  دستگاههای برقی متحرک و ثابت سوار میشوند، بررسی می گردد.

.

وایر برسها به لحاظ قطر سیم و نوع بافت به دو صورت افشان و بافته  در بازار موجود هستند.  همچنین فرچه سیمی  درشکلهای مختلفی از جمله  کاسه ای ، تخت ، استوانه ای ، سردریلی در ابعاد متفاوت تولید می شوند. برسهای افشان انعطاف بیشتری داشته و برای پرداخت نهایی استفاده میشوند و برسهای بافته با قدرت و صلبیت بیشتر برای باربرداری بیشتر و سطوح خشن تر استفاده میشود.

 مچموعه فرچه ها بغیر از انواع  دستی  آن ، روی دستگاههایی مانند  فرز و دریل و سنگهای رومیزی نصب می شوند. در بخش زیرانواع فرچه ها با جزییات بیشتر بیان شده اند.

دسته‌بندی اصلی برس‌های سیمی

۱- از نظر نوع بافت سیم‌ها

نوع بافتویژگی‌هاکاربرد اصلی
افشان (Criss-Cross)انعطاف بیشتر، پرداخت نرم‌ترپرداخت نهایی، سطوح حساس
بافته (Knotted/Twisted)استحکام بالا، قدرت سایش بیشترزنگ‌زدایی، کارهای سنگین

۲-از نظر شکل ظاهری

در ادامه به بررسی ۷ نوع اصلی برس سیمی می‌پردازیم:

انواع برس سیمی و کاربردها

۱-فرچه سیمی مسواکی

ساده ترین نوع فرچه سیمی که عملیات سایش را بصورت دستی با آن میتوان انچام داد ، این نوع فرچه است که بوسیله  یک دسته بلند و یک سر سیم داربصورت  رفت و برگشت سطح یک قطعه را سایش می‌دهد و تمیز می‌کند .

۲-فرچه سیمی کاسه ای افشان

برس سیمی افشان کاسه ای بسیار پرمصرف بوده و  قابلیت انعطاف آن باعث میشود که در کاربردهایی دسترسی مشکل بوده و یا قطعاتی که شکل خاصی دارند  مانند اشکال لوله ای و … مورد استفاده باشد.

سایزهای برس کاسه ای افشان با اندازه گیری فاصله بین دو سمت سر رشته ها اندازه گیری می‌شود و معمولا در بازار بین سایزهای ۲۵ تا ۱۵۰ میلی متر وجود دارد و در سه نوع جنس فولاد کربنی، استیل و برنجی موجود است.

۳-فرچه سیمی کاسه ای بافته

فرچه سیمی بافته کاسه ای به دلیل پیچیدگی و تابانده شدن رشته هایش، میزان براده برداری و لایه برداری روی سطوح را بیشتر می‌کند و برای قطعات سخت و محکم فلزی ایده آل است.

سایز برس کاسه ای بافته برس کاسه ای بافته به دلیل زبری شدید در کار تنها با متریال فولاد و استیل ساخته می‌شود. این نوع ساختاری جنس برنجی ندارد، چرا که اساسا نمی‌تواند لایه برداری نرم انجام دهد.

۴-فرچه سیمی تخت افشان

افشان تخت
افشان تخت

در فرچه های سیمی تخت (بشقابی)  افشان رشته سیمهای نازک حول یک طوقه قرار میگیرند و با ضخامتهای مختلف ساخته می شوند . این فرچه ها بیشتر روی دستگاه های سنگ رومیزی بسته میشوند. اگر چه که می‌توان برخی از سایزهای آنها را بر روی دستگاه سنگ فرز و مینی فرز متصل کرد اما در بازار به فرچه سیمی سنگ رومیزی معروف هستند.

 این نوع فرچه در اندازه های قطری بین ۱۰۰ تا ۳۵۰ میلی متر و ضخامتهای مختلف ساخته می‌شوند و روی سنگ رومیزی و سنگ فرز قرار میگیرند.

۵-فرچه سیمی تخت بافته

این فرچه ها که خورشیدی نیزبه ان  گفته می شود مشابه  فرچه تخت افشان میباشد البته با رشته سیمهای با ضخامت بالا و  به هم تابانده که میزان لایه برداری بیشتری انجام می دهد. اغلب در قطرهای  بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی متر تولید می گردد

۶-فرچه سیمی دنباله دار (سر دریلی) قلمی

فرچه سیمی سر دریلی یا دنباله دار برای اتصال به ابزارهای کولت دار مثل سنگ انگشتی و دریل مناسب است و با سیم هایی از جنس استیل، برنجی و فولاد کربنی ساخته می‌شود

این ابزار برای سایش کاری و پرداخت قطعات کوچک، درون سوراخ ها، درون لوله  و وجه داخلی سیلندرها و… مورد استفاده قرار می گیرد.

در زمان انتخاب این نوع برس باید به طول یال، طول میله ابزارگیر و ماکزیمم سرعت کاری آن توجه کرد.قطر برس عمدتا  بین ۱۰ تا ۳۰ میلی متر میباشد.

۷-فرچه سیمی دنباله دار (سر دریلی) تخت

برس سیمی سر دریلی تخت در سایزهای بسیار کوچک با رشته های مویی یا نرم فلزی  تولید میشود که قابلیت انعطاف آن را برای کار در سطوح عیر قابل دسترس مانند درزهای کوچک ، داخل لوله و زوایای بسته فراهم میسازد . انواع دریل برقی و شارژی تولید می‌گردد. قطر سایز فرچه سیمی سر دریلی تخت معمولا بین ۵ تا ۱۲۵ میلی متر بوده و ضخامت آن بین ۱۰تا ۳۰ میل متفاوت میباشد

دیگر انواع برس سیمی:

فرچه سیمی سیلندری (روتاری)

از این برس در دستگاههای صنعتی و برای پرداخت سطوح استوانه ای استفاده می شود

فرچه سیمی مارپیچ

از این فرچه در ماشین آلات cnc و برای پرداخت شیارها و خطوط مورد استفاده قرار می گیرد

فرچه سیمی تسمه ای (نواری)

این برس بر روی دستگاه سنباده لنگ نصب شده و برای تمیزکاری سطوح بسیار بزرگ استفاده می شود.

برس سیمی چیست؟

وایر برس (Wire Brush) که در فارسی به آن برس سیمی یا فرچه سیمی می‌گویند، ابزاری ضروری در صنایع مختلف محسوب می‌شود. این ابزار از مجموعه‌ای از سیم‌های فولادی تشکیل شده که به صورت دستی یا مکانیکی برای تمیزکاری، پرداخت و آماده‌سازی سطوح مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله به بررسی کاربردهای گسترده، نحوه استفاده و نکات ایمنی این ابزار پرکاربرد می‌پردازیم

وایر بافته
وایر بافته
وایر افشان
وایر افشان

کاربردهای برس سیمی

برس های سیمی برای بسیاری از کاربردهای مختلف آماده سازی مواد استفاده می شود .

حذف زنگ‌زدگی و رنگ‌های قدیمی:

ایده‌آل برای آماده‌سازی سطوح قبل از رنگ‌آمیزی یا پوشش‌دهی جدید

تمیزکاری
تمیزکاری

پلیسه‌گیری و پرداخت کاری:

حذف براده‌های فلزی بعد از عملیات برش یا ماشینکاری و تمیزکاری رزوه‌ها و ایجاد سطحی یکدست

پلیسه گیری
پلیسه گیری

 – بهبود اتصالات الکتریکی:

تمیز کردن پایه‌های باتری خودرو و کانکتورها برای رسانایی بهتر

آماده‌سازی قبل از جوشکاری:

حذف لایه‌های اکسید از آلومینیوم و فولاد ضدزنگ  و سپس پاکسازی سرباره و پاشش‌های جوش پس از عملیات

راهنمای انتخاب فرچه سیمی مناسب:

نوع فرچه در وایر برس فرچه سیمی برس سیمی

باتوجه به شکل قطعه کار و کوچک وبزرگ بودن سطح از بین فرچه کاسه ای یا تخت استفاده گردد

فرچه کاسه ای برای سطوح منحنی (لوله‌ها، سطوح گرد)،  گوشه‌های گرد، اشکال نامنظم حفره‌ها و سوراخ‌ها و پرداخت سطح قطعات ریخته‌گری مناسب می باشد. همچنین برای سطوح وسیع فرچه کاسه‌ای گزینه بهتری است
 فرچه تخت جهت سطوح صاف و تخت (مثل ورق‌های فلزی) گوشه‌های ۹۰ درجه، پلیسه‌گیری لبه‌های تیز بعد از برش، تمیزکاری جوش درزهای مستقیم استفاده می شود

برای قطعات کوچک  فرچه سردریلی استفاده می شود.

.نوع سیم در وایر برس

سیم افشان (Criss-Cross) برای تمیزکاری عمیق و سطوح ناهموار و سیم بافته (Knotted) برای کارهای سنگین مانند زنگ‌زدایی

انتخاب دستگاه مناسب

وایر برس فرچه سیمی برس سیمی بسته به سایز و نوع کار روی دستگاه مناسب نصب میگردد.  ازدریل برای فرچه های سردریلی و در مورد  فرچه کاسه ای و تخت با انتخاب سایز متناسب با دستگاه، از فرزهای کوچکو فرزهای صنعتی استفاده می گردد.  از سنگ دیواری و دستگاههای مخصوص نیز برای سایزهای بزرگتر می توان استفاده نمود

نحوه کار صحیح:

در زمان کار بصورت کنترل شده وبدون ایجاد فشار زیاد ، فرچه را به عقب و جلو روی سطح کار حرکت داده و در حین کاراز تماس متوازن برس و پرداخت یکنواخت کار،  اطمینان حاصل نمود.

نگهداری پس از استفاده:

بعد از کار، برس را از ذرات فلزی یا رنگ پاک کنید. بعد از انجام کار برس را از وجود ذرات پاک کرده و برای آن کار آنرا در مقابل یک جسم سخت قرار داده و یا از ابزار تمیزکردن برس استفاده کنید

نکات ایمنی ضروری:

همیشه از عینک ایمنی جهت جلوگیری از پرتاب ذرات

استفاده از دستکش مقاوم جهت جلوگیری از بریدگی

استفاده ماسک گردوغبار در محیط‌های بسته